Επιτροπή

Επιτροπή Ισότητας των Φύλων - ΕΙΦ

Στο πνεύμα της προώθησης της ισότητας των φύλων σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας και σε όλες τις διαδικασίες της ακαδημαϊκής ζωής, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Ν.4589/2019, άρθρο 33 ΦΕΚ 13/τ. Α΄/29-1-2019), και μετά τις αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (αρ. 1123/21-12-2021 και 1721/14-03-2022), ορίστηκε η άμισθη εννεαμελής Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΕΙΦ) του Πανεπιστημίου μας ως συμβουλευτικό όργανο της Συγκλήτου και των Διοικήσεων των Σχολών και των Τμημάτων.

Ο γενικός στόχος του ΣΔΙΦ είναι η χαρτογράφηση και η αντιμετώπιση των μορφών ανισοτήτων και διακρίσεων φύλου, έμφυλης βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης εντός του πανεπιστημίου και η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην εσωτερική οργάνωση και λειτουργία του, στα Προγράμματα Προπτυχιακών, Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών, καθώς και στην ερευνητική δραστηριότητα.

Μέλη της Επιτροπής

Η σύνθεση της εννεαμελούς Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει ως εξής:

  • Πρόεδρος: Μαρία Πουρνάρη, Καθηγήτρια, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, της Σχολής Επιστημών Αγωγής,
  • Αντιπρόεδρος: Λήδα Παπαστεφανάκη, Καθηγήτρια, στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής,
    και μέλη:
  • Θεόδωρος Θάνος, Καθηγητής, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, της Σχολής Επιστημών Αγωγής,
  • Ευαγγελία Καραγιαννοπούλου, Καθηγήτρια, στο Τμήμα Ψυχολογίας, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών,
  • Άννα Μπατιστάτου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής, της Σχολή Επιστημών Υγείας,
  • Ιωάννης Φύκαρης, Αν. Καθηγητής, στο Τμήμα Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής,
  • Ευριδίκη Παπαγιαννοπούλου, ΕΔΙΠ, στο Τμήμα Νοσηλευτικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας,
  • Ολυμπία Τσαπάρη, Διοικητική Υπάλληλος και
  • Δήμητρα Κωνσταντινίδου, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια, στο Τμήμα Φιλοσοφίας, της Φιλοσοφικής Σχολής. 
Αποτύπωση υπάρχουσας κατάστασης στο ΠΙ
Ανθρώπινο δυναμικό κατά φύλο


Σύνθεση εργαζομένων
Η κατά φύλο κατανομή των εργαζομένων όλων των κατηγοριών (ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΔΥ) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει στις 31.12.2021 ως ακολούθως:

  1. Μέλη ΔΕΠ
    Σε σύνολο 523 μελών ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 370 είναι άνδρες και μόνο 153 είναι γυναίκες, ήτοι 70,7% άνδρες και 29,2% γυναίκες.
  2. ΕΕΠ
    Στην κατηγορία ΕΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε σύνολο 12 εργαζομένων 10 είναι γυναίκες και 2 άνδρες, ήτοι 83,3% γυναίκες και 16,6% άνδρες.
  3. ΕΔΙΠ
    Στην κατηγορία ΕΔΙΠ του του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε σύνολο 114 εργαζομένων εργάζονται 57 άνδρες και 57 γυναίκες, ήτοι 50% άνδρες και 50% γυναίκες. 
  4. ΕΤΕΠ
    Στην κατηγορία ΕΤΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε σύνολο 57 εργαζομένων εργάζονται 31 γυναίκες και 26 άνδρες, ήτοι 54,3% γυναίκες και 45,6% άνδρες. 
  5.  Διοικητικό προσωπικό
    Στο διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε σύνολο 91 εργαζομένων μόνιμων υπαλλήλων οι 56 είναι γυναίκες και οι 35 άνδρες (61,5% γυναίκες, 38,4% άνδρες), ενώ σε σύνολο 198 εργαζομένων ΙΔΑΧ, οι 140 είναι γυναίκες και οι 58 (70,7% γυναίκες, 29,2% άνδρες). 

Συμπεράσματα
Στα μέλη ΔΕΠ η έμφυλη κατανομή είναι συντριπτικά σε βάρος των γυναικών (70,7 άνδρες, 29, 2% γυναίκες). Στις κατηγορίες ΕΕΠ, ΕΤΕΠ, ΔΥ και ΙΔΑΧ οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες. Στα μέλη ΕΔΙΠ οι άνδρες και γυναίκες κατανέμονται εξίσου. Επομένως, περαιτέρω έρευνα χρειάζεται για να καταδειχθεί επακριβώς ο χαρακτήρας της έμφυλης ανισότητας: α) ανά Τμήμα και Σχολή, β) ανά βαθμίδα στα μέλη ΔΕΠ και γ) ως προς τις θέσεις διοικητικής ευθύνης.

Δράση

Οι αρμοδιότητες της ΕΙΦ

Οι αρμοδιότητες της ΕΙΦ του ΠΙ, όπως αυτές ορίζονται από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 4589/2019, άρθρο 33), είναι οι εξής:

Εκπόνηση σχέδια δράσης

για την προώθηση και διασφάλιση της ουσιαστικής ισότητας στις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές διαδικασίες του Ιδρύματος και καταρτίζει ετήσια έκθεση, την οποία υποβάλλει στη Σύγκλητο

Εισήγηση μέτρων

εισηγείται στα αρμόδια όργανα μέτρα για την προώθηση της ισότητας και την καταπολέμηση του σεξισμού,

Ενημέρωση

παρέχει ενημέρωση και επιμόρφωση στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας σε θέματα σχετικά με το φύλο και την ισότητα


Υπηρεσίες διαμεσολάβησης

παρέχει υπηρεσίες διαμεσολάβησης σε περιπτώσεις καταγγελιών για διακριτική μεταχείριση ή παρενοχλητική συμπεριφορά

Εκπόνηση ΠΜΣ

προωθεί την εκπόνηση ΠΜΣ και τη διενέργεια σεμιναρίων και διαλέξεων που εστιάζουν στη μελέτη του φύλου

Εκπόνηση μελετών και ερευνών

προωθεί την εκπόνηση μελετών και ερευνών σχετικά με θέματα που σχετίζονται με το πεδίο της αρμοδιότητάς της

Συνδρομή προς θύματα

παρέχει συνδρομή προς θύματα διακρίσεων όταν καταγγέλλουν διακριτική μεταχείριση.

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας

της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων

Βασικές αρχές

Στρατηγική για την ισότητα φύλων

Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση κάθε κράτους δικαίου. Οι διακρίσεις κατά των γυναικών ειδικότερα, αλλά και κάθε έμφυλη διάκριση γενικότερα, παραβιάζουν τις αρχές της ισότητας των δικαιωμάτων και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Παρότι, η ισότητα των φύλων συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου, ακόμη και στις μέρες μας και στο πεδίο της άμεσης αρμοδιότητας μας που είναι ο ακαδημαϊκός χώρος εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα που μαρτυρούν μικρή πρόοδο της άρσης των ανισοτήτων ανάμεσα στα φύλα. Ως εκ τούτου η ΕΙΦ του Πανεπιστημίου μας, βρίσκεται μπροστά στην αναγκαιότητα ανάληψης θεσμικών πρωτοβουλιών για δράσεις που θα διορθώνουν στερεότυπες αντιλήψεις έμφυλων διακρίσεων και θα προωθούν την ουσιαστική ισότητα, καταπολεμώντας ή και προλαμβάνοντας τις αιτίες που προκαλούν την έμφυλη βία.

 

Για τους παραπάνω λόγους, θα επιχειρηθεί η ανάπτυξη μιας συνεκτικής πολιτικής που προωθεί την ισότητα των φύλων σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας και των δραστηριοτήτων του ακαδημαϊκού βίου του Ιδρύματος, με στόχο την πρόληψη και την άρση των διακρίσεων:

Στο ακαδημαϊκό και διοικητικό επίπεδο
  • ανάδειξη της θέσης των γυναικών και της επαγγελματικής πορείας τους, με σκοπό την εξάλειψη φαινομένων αποκλεισμού από θέσεις ευθύνης και την αντιμετώπιση τους,
  • προώθηση της ισότιμης εκπροσώπησης των φύλων σε ακαδημαϊκές και διοικητικές επιτροπές, καθώς και στα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου,
  • αναμόρφωση των διοικητικών οργάνων, κανονισμών, καταστατικών, Προγραμμάτων Σπουδών, εγχειριδίων και άλλων επίσημων κειμένων του Ιδρύματος, ώστε να εκφράζουν και να προωθούν την ισότητα των φύλων με περιεχόμενο και διατυπώσεις που αποκλείουν τη σεξιστική γλώσσα, όπως ορίζει η νομοθεσία εντάσσοντας ισότιμα τις διαστάσεις του φύλου στον δημόσιο λόγο και στα διοικητικά έγγραφα (Ν. 4604/2019 ΦΕΚ 13/τ.Α΄/29-1-2019),
  • διάχυση της πολιτικής του Ιδρύματος για την ισότητα των φύλων στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας,
  • αναζήτηση πόρων με στόχο την αξιοποίησή τους για χάραξη πολιτικών που διασφαλίζουν την έμφυλη ισότητα.
Στην έρευνα και τη διδασκαλία
  • σχεδιασμός και πραγματοποίηση ενημερωτικών και επιμορφωτικών σεμιναρίων, διαλέξεων και προγραμμάτων ευαισθητοποίησης για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας σε θέματα φύλων και της ισότητάς τους για την εξάλειψη κάθε είδους διάκρισης λόγω φύλου, ταυτότητας φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού,
  • εκπόνηση μελετών και ερευνών σχετικά με θέματα φύλου,
  • εισαγωγή ή/και εμπλουτισμός μαθημάτων με αντικείμενο το φύλο ή/και εμπλουτισμός τους με οπτικές έμφυλης ανάλυσης και έρευνας στα Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, στο επίπεδο Τμήματος ή και διατμηματικής συνεργασίας στο επίπεδο του Ιδρύματος.
Στη διαμεσολάβηση & αντιμετώπιση κακοποιητικών συμπεριφορών
  • θέσπιση μέτρων για την αντιμετώπιση φαινομένων διακριτικής μεταχείρισης και παρενοχλητικής συμπεριφοράς (εισαγωγή ρύθμισης στον Εσωτερικό Κανονισμό του Πανεπιστημίου),
  • παροχή υπηρεσιών διαμεσολάβησης σε περιπτώσεις καταγγελιών για διακριτική μεταχείριση ή παρενοχλητική συμπεριφορά,
  • θεσμοθέτηση Γραφείου Ισότητας των Φύλων (λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας ή/και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός του Πανεπιστημίου) σε συνεργασία με τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Ιδρύματος (Δομή Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας, Συνήγορος του Φοιτητή), καθώς και
  • συνδρομή προς θύματα διακρίσεων τα οποία καταγγέλλουν κακοποιητική μεταχείρισή τους λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού
Με κοινωνική ευθύνη και δικτύωση
  • οργάνωση εκδηλώσεων, αυτόνομα ή σε συνεργασία με το Δίκτυο των ΕΙΦ των λοιπών Πανεπιστημίων, με την Ελληνική Εταιρεία Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛΕΓΥΠ), με τοπικούς θεσμούς, όπως οι Δημοτικές/Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας, Τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας Φύλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, με στόχο την ανάδειξη καλών πρακτικών άρσης των έμφυλων διακρίσεων και της προώθησης της ισότητας των φύλων,
  • δικτύωση του Ιδρύματος με φορείς και ιδρύματα/δίκτυα στην Ήπειρο που προωθούν δράσεις για την ισότητα φύλων.
Με την παρακολούθηση του έργου της ΕΙΦ

σύμφωνα με τις παραπάνω αρχές και την υπάρχουσα νομοθεσία, στη συμπόρευση όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας για την ανάπτυξη και πρόοδο των πολιτικών έμφυλης ισότητας και αναζήτηση σχετικών μηχανισμών της προόδου της στο ΠΙ, αλλά και αναθεωρήσεις των σχετικών πολιτικών ισότητας, σύμφωνα με τα πορίσματα και τα δεδομένα της τρέχουσας έρευνας που οδηγεί σε επικαιροποιημένες πολιτικές.