Στο πανεπιστήμιο μας, τα ζητήματα της έμφυλης διάστασης και των σπουδών φύλου αποτελούν αντικείμενο μελέτης και διδασκαλίας, κυρίως στο πλαίσιο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.
Στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, διδάσκεται συστηματικά από το 2010 έως σήμερα σε προπτυχιακό επίπεδο ένα (1) μάθημα με άξονα το φύλο («Ιστορία των γυναικών στην Ελλάδα, 19ος-20ός αι.»).
Σε μεταπτυχιακό επίπεδο, προσφέρονται δύο (2) μαθήματα με άξονα το φύλο («Ιστορία των γυναικών, ιστορία του φύλου: θεωρία, μεθοδολογία, αρχεία», «Το φύλο στην ιστορία της εργασίας»).
Στο ίδιο Τμήμα προσφέρονται σποραδικά έως (4) μαθήματα σε προπτυχιακό επίπεδο με ρητή αναφορά στο φύλο. To ερευνητικό έργο για θέματα φύλου συνδυάζεται με τη διδασκαλία και την επίβλεψη εργασιών στον β΄ και γ΄ κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών. Έτσι, το «Εργαστήριο ιστορικής έρευνας νεότερων και σύγχρονων κοινωνιών» τού εν λόγω Τμήματος συνδιοργάνωσε μαζί με το ΙΜΣ/ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Lumière Lyon 2-LARHRA (ANR TIME-US programme) το early career and doctoral workshop “Labour and gender in South-European manufacture, 19th -20th centuries. Comparative perspectives” (Αθήνα, 24.2.2020).
Επίσης, στο πλαίσιο του ΠΜΣ «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας -Αρχαιολογίας και σε συνεργασία με το «Εργαστήριο ιστορικής έρευνας νεότερων και σύγχρονων κοινωνιών» του ίδιου Τμήματος, οργανώθηκε επιστημονική συνάντηση νέων ερευνητών και ερευνητριών με θέμα «Γυναίκες και φύλο στην ιστορική έρευνα» (7.2.2022).
Στο πλαίσιο του ίδιου ΠΜΣ «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία», οργανώθηκε κύκλος διαλέξεων με προσκεκλημένες/ους ομιλήτριες/ές και με θέμα «Ανθρωπολογία του Φύλου: τρέχουσες όψεις και οπτικές» (εαρινό εξάμηνο 2021-2022).
Tο Τμήμα Φιλολογίας προσφέρει ένα (1) μάθημα με άξονα το φύλο σε προπτυχιακό επίπεδο, «Αναπαραστάσεις του φύλου στη νεοελληνική Λογοτεχνία (19ος – 20ος αι.)», και τρία (3) ακόμα μαθήματα με θεματικές για το φύλο.
Στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, προσφέρονται σε προπτυχιακό επίπεδο δύο (2) μαθήματα με άξονα το φύλο, «Κοινωνιολογία των έμφυλων ανισοτήτων στο σχολείο», «Το γένος/φύλο στην παιδική λογοτεχνία», ενώ σε άλλα δέκα (10) μαθήματα συμπεριλαμβάνονται θεματικές για το φύλο. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο προσφέρεται ένα (1) μάθημα με άξονα το φύλο στο «Εκπαίδευση, ταυτότητα φύλου και ομοφοβία», ενώ σε άλλα τρία (3) μεταπτυχιακά μαθήματα απαντά συνάφεια με το φύλο.
Στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του ΠΜΣ, “Επιστήμες Αγωγής”, στην ειδίκευση “Εκπαίδευση και Κοινωνία: Θεωρίες και Πρακτικές”, προσφέρονται δύο (2) μαθήματα που περιλαμβάνουν θεματική ενότητα σχετική με τις έμφυλες ανισότητες και την έμφυλη βία στα σχολεία, το μάθημα “Σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά φαινόμενα και ανθρώπινα δικαιώματα” και το μάθημα “Μορφές κοινωνικής ανισότητας στην εκπαίδευση”. Επίσης, στο ΠΠΣ, του ίδιου Τμήματος, προσφέρονται τρία (3) μαθήματα με θεματική ενότητα την έμφυλη βία, την κοινωνική κατασκευή του φύλου και τη γυναίκα στην επιστήμη, την εκπαίδευση και την εργασία, στα μαθήματα “Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία”, “Κοινωνική και Πολιτική Εκπαίδευση με τη χρήση ΜΜΕ” και “Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης”, αντιστοίχως. Εκτενείς αναφορές έμφυλων ζητημάτων γίνονται σε έξι (6) προσφερόμενα μαθήματα, “Εκπαίδευση ενηλίκων”, “Λογοτεχνία και ετερότητα”, “Θεωρίες Προσωπικότητας: Έρευνα και εφαρμογές”, “Επιθετικότητα, εκφοβισμός και η διαχείριση τους στο σχολείο”, “Έννοιες και ζητήματα της γεωγραφίας, του περιβάλλοντος και της αειφορίας”, “Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και αειφορία”. Επίσης, έχει εκπονηθεί διδακτορική διατριβή με θέμα «Η κοινωνική κατασκευή του φύλου στη Φεμινιστική Επιστημολογία».
Στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, προσφέρονται πέντε (5) μαθήματα (από το 2017 ως σήμερα) σε προπτυχιακό επίπεδο που συμπεριλαμβάνουν θεματικές για το φύλο. Ένα προσφερόμενο μάθημα σε προπτυχιακό επίπεδο κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 έχει άξονα το φύλο («Ειδικά θέματα Ιστορίας της Τέχνης ΙΙΙ: Κοινωνικό φύλο και σεξουαλικότητα: από τη ζωγραφική του fin de siècle στις φεμινιστικές επιτελέσεις της δεκαετίας του 1960»).
Στο Τμήμα Ιατρικής, προασφέρει ένα (1) μάθημα σε προπτυχιακό επίπεδο σχετικά με τα «Ανθρωπιστικά θέματα στην ιατρική εκπαίδευση (Medical Humanities)» που περιέχει θεματικές για το φύλο. Ακόμη, στο Τμήμα Λογοθεραπείας, δύο (2) μαθήματα σε προπτυχιακό επίπεδο περιέχουν θεματικές για το φύλο.
Στο Τμήμα Ψυχολογίας, εννέα (9) μαθήματα σε προπτυχιακό επίπεδο εμπεριέχουν θεματικές για το φύλο.
Στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών προσφέρονται έξι (6) μαθήματα σε προπτυχιακό επίπεδο που συμπεριλαμβάνουν θεματικές για το φύλο.
Στο Πανεπιστήμιο μας, μεταξύ των μελών ΔΕΠ δεν υπάρχουν μέλη που έχουν γνωστικό αντικείμενο με ρητή αναφορά στο φύλο, παρά τη σημαντική έρευνα του οικείου ερευνητικού κλάδου.
Επιτροπή Ισότητας των Φύλων
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Τ.Κ. 45110 Ιωάννινα